Behandeling van chronische nekpijn. 

 

Wat is chronische nekpijn?

Heeft u al jaren last van chronische nekpijn, een whiplash, artrose, stijve spieren en/of een nekhernia? Heeft u allerlei behandelingen geprobeerd met weinig of geen resultaat? Wordt u belemmerd in uw bewegingen en zijn de klachten van invloed op uw gemoedstoestand? Voelt u zich onbegrepen, verdrietig, boos of onzeker? Bij revalidatiecentrum Nordic Health in Alkmaar, Rotterdam en Zwolle zijn mensen onder behandeling die al jarenlang last hebben van (on)verklaarbare nekpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat bij één op de zeven mensen de klachten langer duren dan zes maanden. We noemen dat chronische nekpijn.

Oorzaken van chronische nekpijn.

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door spanningen, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Het kan ook voorkomen dat nekpijn in de vorm van een whiplash ontstaat na aanleiding van een auto ongeluk.

MRI- en CT-scans zijn vaak nutteloos; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie (slijtage), komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder nekpijn. Bij mensen met nekpijn worden naast de pijn onder anderen de volgende klachten genoemd: duizeligheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, oogklachten, oorklachten, bewegingsangst en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Behandeling van chronische nekpijn.

Bijna alle chronische nekpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. (Bijvoorbeeld bij de huisarts, manueel- fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc..).

Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met nekpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten, achter de computer zitten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning. Hierdoor ontstaat stijfheid van de spieren in de nekregio en kampen mensen met hoofdpijnen.

Bij relatief veel pijnklachten kunnen we de pijn verminderen door bijvoorbeeld medicatie, injecties of elektrostimulatie: TENS. Vaak wordt ook de revalidatiearts ingeschakeld om de bewegingsmogelijkheden van de patiënt te optimaliseren.” Behalve de revalidatiearts en fysiotherapeut zijn er veel andere specialisten waar de pijnspecialist een beroep op kan doen. “Het multidisciplinaire team is heel uitgebreid,” benadrukt Hartog, “naast de pijnspecialist, pijnconsulent en fysiotherapeut hebben we een neuroloog in ons pand en een psycholoog en psychiater.

Bekijk het interview
Dr. A. Hartog
Pijnspecialist

 

Revalidatieprogramma chronische nekpijn.

De behandeling van chronische nekpijn is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij revalidatiecentrum Nordic Health zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.  Nordic Health heeft de beschikking over speciale apparatuur uit Scandinavië voor mensen met nekpijn.

Het revalidatieprogramma bij chronische nekpijn wordt door alle zorgverzekeraars vergoed uit de basisverzekering. U heeft wel een verwijzing nodig voor poliklinische revalidatie van de huisarts, bedrijfsarts of uw behandelend specialist. Bekijk de 5- stappen van het Nordic Health revalidatietraject.

Nordic Health is aangesloten bij:

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening?