Pijnspecialist.

Samenwerken in een team is belangrijk!

Nordic Health werkt op haar locaties in Alkmaar en Rotterdam samen met het pijncentrum van DC- Klinieken. Wie met een verwijzing een afspraak maakt bij het pijncentrum van DC Klinieken komt eerst op een intakegesprek. Pijnspecialist dr. Hartog: “Dat is een gesprek met eerst de pijnconsulent en dan de pijnspecialist. De pijnconsulent is altijd het aanspreekpunt van de patiënt.

Intensieve samenwerking tussen Nordic Health en DC- Klinieken.

De pijnconsulent bewaakt de voortgang van de behandeling, helpt de patiënt met vragen et cetera. Tijdens de intake zal ze door het laten invullen van vragenlijsten inzicht krijgen in de patiënt en de pijnklachten. De pijnspecialist doet vervolgens lichamelijk onderzoek en bekijkt de beeldvorming, bijvoorbeeld een MRI-scan of röntgenonderzoek. Meestal is deze pijnspecialist de hoofdbehandelaar, die medisch verantwoordelijk is voor de behandeling.”

Kort na deze intake kan al met de behandeling worden gestart. “En wat voor soort behandeling dat is, hangt natuurlijk helemaal af van de precieze pijnklachten en de wensen van de patiënt. Iemand met een hernia wordt uiteraard op een andere manier geholpen dan iemand met jarenlange zenuwpijn. Maar bij relatief veel pijnklachten kunnen we de pijn verminderen door bijvoorbeeld medicatie, injecties of elektrostimulatie: TENS. Vaak wordt ook de fysiotherapeut ingeschakeld om de bewegingsmogelijkheden van de patiënt te optimaliseren.” Behalve de fysiotherapeut zijn er veel andere specialisten waar de pijnspecialist een beroep op kan doen. “Ons pijnteam is heel uitgebreid,” benadrukt Hartog, “naast de pijnspecialist, pijnconsulent en fysiotherapeut hebben we een neuroloog in ons pand en een psycholoog en psychiater. Mensen met pijn kunnen met somberheid en angst te maken hebben, dan kan psychische ondersteuning nodig zijn van één van onze specialisten. Bijzonder is dat ook een revalidatiearts deel uitmaakt van het pijnteam.

”Pijnbestrijding in combinatie met revalidatie is een goede combinatie”

”Waarom is dat bijzonder? “Vaak zijn pijnbehandeling en revalidatie gescheiden trajecten. Een klassieke revalidatiearts kijkt eigenlijk niet zo naar de pijnklachten als zodanig, maar leert iemand vooral ermee omgaan. Bij ons is de revalidatiearts nauw betrokken. Je moet het zo zien dat de pijnbehandeling iemands pijn zo onder controle kan brengen dat de revalidatie beter kan verlopen.” Belangrijkste vraag ten slotte: komen mensen ook inderdaad van hun pijn af? Hartog: “Het is lastig om daarover iets in zijn algemeenheid te zeggen. Er zijn zo veel verschillende patiënten en pijnklachten. Wat ik wél kan zeggen is dat uit ervaring blijkt dat we bij een hele grote meerderheid van de pijnpatiënten hun pijnklachten goed onder controle kunnen krijgen. De pijn acceptabel kunnen maken. Bij veel slijtageklachten zie je bijvoorbeeld dat de pijn langzaam maar zeker chronisch wordt. In zo’n geval is het mogelijk om met enkele behandelingen per jaar deze slijtagepijn onder controle te houden.”

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening?