Wat zijn de oorzaken van chronische rugklachten?

Heeft u al jaren last van chronische rugklachten, artrose, spondylose, failed back surgery syndrome, kanaalstenose, discopathie, stijve spieren en/ of een rughernia? Heeft u allerlei behandelingen geprobeerd met weinig of geen resultaat? Wordt u belemmerd in uw bewegingen en zijn de klachten van invloed op uw gemoedstoestand? Voelt u zich onbegrepen, verdrietig, boos of onzeker? Bij revalidatiecentrum Nordic Health zijn mensen onder behandeling die al jarenlang last hebben van (on)verklaarbare pijn in hun (lage) rug.

 

Oorzaken van terugkerende rugklachten

In veel gevallen beginnen de klachten onschuldig door bijvoorbeeld een keer door je rug gaan na een dag werken in de tuin of tijdens een hevige niesbui. Echter, naarmate de jaren vorderen worden de klachten steeds heftiger en beheerst de rugpijn een groot deel van het dagelijks leven. De exacte oorzaak is meestal onbekend; uit recent internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet (2018) blijkt dat in 95 procent van de gevallen er geen verklaring is voor de klachten. MRI- en CT-scans zijn vaak nutteloos; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie ofwel slijtage, komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder (lage) rugpijn.

Onderrug klachten
Klachten van de lage rug. Behandeling van fysiotherapeut in Alkmaar, Rotterdam en Zwolle.

Behandeling van chronische rugklachten

Bijna alle chronische rugpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. Bijvoorbeeld bij de huisarts, (manueel) fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc… Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met rugpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning. Het vertrouwen in het eigen lichaam wordt aangetast. In veel gevallen is er sprake van angst om te bewegen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het dagelijks leven. De (spier)conditie wordt minder en de periodes zonder pijn worden steeds korter of verdwijnen zelfs helemaal. Het is logisch dat dit invloed heeft op iemand zijn gemoedstoestand. Pijn kost veel negatieve energie en zin in sociale activiteiten wordt beperkt. Een gevolg hiervan is onbegrip van het gezin, vrienden en familie dat tot vervelende situaties kan lijden. Kortom de pijn staat centraal en de wereld daarom heen wordt steeds een stukje kleiner. We spreken van een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Revalidatietraject chronische rugklachten

De behandeling van chronische lage rugpijn is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij revalidatiecentrum Nordic Health zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht, op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Vergoeding

Het revalidatieprogramma bij chronische (lage) rugklachten wordt door alle zorgverzekeraars vergoed uit de basisverzekering. U heeft wel een verwijzing nodig voor poliklinische revalidatie van de huisarts, bedrijfsarts of uw behandelend specialist.

Nordic Health heeft vestigingen in Alkmaar, Rotterdam en Zwolle. Neem contact op met het service center via 072 3030 575.

> Lees meer over het behandelprogramma