Behandeling van een discopathie.

Wat is een discopathie?

Discopathie is een aandoeding van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit tussen alle rug- en nekwervels in. De schijf bestaat uit kraakbeen met een zachte kern. Deze tussenwervelschijf is belangrijk voor de beweging van de wervelkolom en zorgt voor flexibiliteit van de wervelkolom.

Vind uw DAVID locatie

 

Oorzaken van discogene klachten.

De oorzaken van discogene klachten is dat de tussenwervelschijf een stukje uitpuilt en tegen het ruggenmergvlies aandrukt of tegen de wortelschede (dura mater). Als de tussenwervelschijf uitpuilt én op een zenuwwortel drukt, noemen we dat een hernia. Hierbij treedt een gedeeltelijke of totale verlamming op (uitvalverschijnselen) zoals spierzwakte en afwezige spierreflexen. Lees meer over herniaklachten.

Bij wie komt deze aandoening over het algemeen voor?

Over het algemeen kom de aandoening voor bij patiënten van 50 jaar of ouder.  Naarmate we ouder worden ontstaat er een veroudering van alle weefsels in ons lichaam.

Wat is het klachtenbeeld bij een discopathie?

  • langdurige (chronische) rugpijn;
  • verlies van het functioneren (functie) van de zenuw, waardoor in de benen/armen tintelingen, krachtsverlies, pijn en een doof gevoel ontstaan;
  • Verminderde kwaliteit van leven.

Behandeling van discopathie.

Wanneer er sprake is van aanhoudende klachten (ondanks behandeling bij de fysiotherapeut) en het niet vanzelfsprekend is dat u elke vorm van sport of werk kunt hervatten dan komt u in aanmerking voor een multidisciplinair DAVID revalidatieprogramma of een behandeling in één van de DAVID fysiotherapie praktijken. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.

Op zoek naar een geschikte discopathie specialist?

De behandeling van een discopathie is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij de DAVID Health centers zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Vind uw DAVID locatie